Natuur & Milieu zet zichzelf te kijk met stemmingmakerij en foutieve uitspraken over bioplastics in tv programma De Monitor

Holland Bioplastics werd 8 oktober geconfronteerd met de uitspraken van Jelmer Vierstra van Natuur en Milieu in een voorpublicatie voor het programma De Monitor met als titel ‘De plastic plaag’. We zijn hierover zeer ontstemd en op zijn zachtst gezegd onaangenaam door verrast.

Het verhaal over de composteerbare verpakking is zeer ongenuanceerd; er wordt een composteerbaar schaaltje voor kipfilet besproken en op basis van één verpakking wordt in de titel opgeroepen om totaal géén composteerbare verpakkingen te kopen. Hoe ongenuanceerd kun je zaken bekijken? Verder staan er in de publicatie ook onjuistheden zoals de opmerkingen dat zo’n bakje niet zou vergaan in een industriële composteerinstallatie en dat er PVC in zit. Verder is de opmerking dat mensen dit vleesschaaltje in de natuur zouden gooien natuurlijk uitermate tendentieus.

Het onderwerp van het artikel is de “plastic plaag”. Verpakkingen voor pannenkoekenmix, snoeptomaatjes, vleesschaaltjes, mandarijnen, chips en broodzakken komen aan bod. Echter, we vragen ons af waarom er in de titel dan gefocust wordt op het composteerbare bakje met een marktaandeel dat verdwijnt in de ruis. Het heeft de schijn dat de redacteur van het artikel en Jelmer Vierstra persoonlijke voorkeuren laten prevaleren boven de feiten.

De titel luidt: ‘Je composteerbare bakje wordt gewoon verbrand (en niet gerecycled)’. Misschien nieuw voor sommigen onder ons, maar dit geldt voor het overgrote deel van onze verpakkingen.

Tenslotte wordt er helemaal niets gezegd over dat deze PLA schaaltjes op termijn gewoon gerecycled zouden kunnen worden en dat er ook composteerbare toepassingen zijn waarover we het steeds meer eens worden dat ze wel zinvol zijn (de GFT zakken, fruitlabels, theezakjes).

We zijn zeer verbaasd en ontstemd over de handelswijze van Natuur & Milieu. Als je zo tekeergaat tegen biobased/composteerbare materialen dan lijkt het er op dat Natuur & Milieu nog steeds gelooft in de lineaire fossiele economie.