Groeimarkt

De markt van bioplastics groeit sterk

De markt van bioplastics vertoont een sterke groei: de wereldwijde bioplastics productiecapaciteit zal in 2017 groeien met 400%!

Bioplastics worden gebruikt in een toenemend aantal markten – van verpakking, catering, consumenten elektronica, automotive, landbouw/tuinbouw en speelgoed tot textiel en andere segmenten.

De groeiende vraag naar meer duurzame oplossingen komt tot uiting in een toenemende productiecapaciteit van bioplastics: in 2013 bedroeg de productiecapaciteit 1,6 miljoen ton. Marktgegevens van European Bioplastics voorspellen dat de productiecapaciteit zal groeien naar zo’n 6,7 miljoen ton tot 2017. Dagelijks komen er nieuwe bioplastic innovaties, producten en productie-installaties bij.

Deze innovaties en ontwikkelingen maken bioplastics vandaag de dag tot een aantrekkelijke keuze. Dit wordt weerspiegeld in de hoge mate van acceptatie door de consument. Bovendien draagt ook het groeiende milieubewustzijn rondom de effecten van klimaatverandering, de prijsfluctuaties van fossiele materialen en de toenemende wens om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele grondstoffen bij aan de positieve beoordeling van bioplastics.

Vele bioplastics zijn inmiddels efficiënte en technologisch volwassen materialen. Ze zijn in staat om de balans tussen de voordelen voor het milieu en de milieu-impact van kunststoffen te verbeteren. LCA (Life Cycle Assessment) studies tonen aan dat vele bioplastics een aanzienlijke lagere CO2-uitstoot hebben ten opzichte van conventionele kunststoffen.

Bron en voor meer informatie: European Bioplastics